Címlap Vágytüzelő Méregdrága vágykeltő, gyógyhatású csodaszer, misztikus múlt
Figyelem, felnőtt tartalom!

Méregdrága vágykeltő, gyógyhatású csodaszer, misztikus múlt

AsztroAktus - Vágytüzelő

Afrodiziákum, gyógyhatású csodaszer, fűszer... A világ talán legellentmondásosabb növénye, melyet több titok is körbeleng. Hamisítása törvényben ütközött, volt akit máglyán égettek el, volt akit elevenen ástak el emiatt. Kleopátra vágykeltőnek vélte, a római birodalom császárai pedig ezzel tömették ki párnáikat, melyeken vad orgiáik közben megpihentek. Indiai szent iratok és a Bibliai is említi, a világon a legdrágább. Vajon mi lehet ennyire felbecsülhetetlen értékű, hogy még egykor háborút is kirobbantott?

Csak egy fűszernövény, a sáfrány (Crocus), mely talán már sok helyen feledésbe is merült. A fűszer egy grammjához százötven, egy kilójához pedig százötvenezer virág bibéje szükséges, melyből virágonként csak három darab nő. A sáfrány ősszel virágzik, mindössze két hétig, így ez az idő alatt kell elvégezni a gyűjtést, majd a szárítást. A bibék gyűjtése igen kimerítő munka, illetve termesztése sem egyszerű feladat. Több faja Magyarországon is megtalálható, de ezek az őshonos példányok védettek, a bibék gyűjtése törvényben ütközik, ezen kívül csak távoli rokonságban állnak a valódi fűszer sáfránnyal.

Termesztése régi időkre nyúlik vissza, akkor még sokkal nagyobb jelentőséget tulajdonítottak neki, sokkal több célt szolgált a használata. Napjainkban, az igazi sáfrányt főleg színezőanyagként, ízesítésre használják, mert csodaszép sárgává varázsolja az ételeket, illetve intenzív, különleges íz hatást kölcsönöz neki, mely enyhén édeskés, kesernyés, igazán érdekes. Mivel nagyon értékes, így számtalan helyen hamisítják, de az igazit,  kevés helyen termesztik. Főleg a mediterrán országokban találkozhatunk vele, vagy egy Mund nevű, apró svájci faluban, ahol évi pár kilót termesztenek. Spanyolország és Irán adja a világ sáfránykészletének 80 százalékát.Magyarországon főként a hamisított változat kapható, melynek színező hatása ugyan van, de íze elenyésző. Ez a sáfrány néven eladott fűszer, valójában a sáfrányos szeklice, melyet paraszt sáfránynak is neveznek. Az eredeti fűszer színe mélyvörös, bordó, vékony, hosszú szálú, míg a szeklice kicsit vaskosabb, kicsit halványabb, narancssárga színű.

Az igazi grammjáért körülbelül négy eurós árat kell kifizetnünk, viszont már néhány szállal különleges étel kerülhet az asztalra. Aromái folyadékban oldódnak, így általában vízben vagy tejben kell áztatni a felhasználás előtt.

A természetgyógyászat is alkalmazza időnként, bár sokkal inkább előtérbe helyezik az olcsóbb gyógymódokat. A sáfrányban egy krotecin nevű anyag található, mely hatásos a szívinfarktus megelőzésében. Növeli a vérben az oxigén mennyiségét, illetve csökkenti a vérnyomást is, viszont azt is meg kell említeni, hogy nagy dózisban mérgező lehet. Nagyobb adag bódulatot okoz, 20 gramm pedig már halálos adagnak megfelelő. A pestis járvány idején fontos gyógyszer alapanyagként szolgált, így mikor egy nagyobb szállítmányt elraboltak, két hetes háború tört ki miatta.

A világ talán legellentmondásosabb fűszernövénye a sáfrány, melyet ezer meg ezer legenda, szárnyra kapott történet leng körül. Jelentősége ma már csak a konyha világára korlátozódik és feledésbe merülnek azok a történetek is, melyek szerelmi fűszerként, afrodiziákumként említik. Zeusz és Héra ágya körül sáfrány nőtt menyegzőjük idején, Kleopátra pedig szerelmes légyottjai előtt sáfrányos fürdőben szépítkezett. A római császárok is hittek szerelmet és vágyat keltő erejében, párnáikat sáfrány szirmokkal tömték ki, hogy illatában fürödve, még vadabb pillanatokat tölthessenek el kedveseikkel.

Hozzászólás írásához előbb jelentkezz be vagy regisztrálj.

Ezt se hagyd ki!
^ Fel